De Gewzikte Maakwijze

 

Alle HANWAG-schoenen (drie kinderschoenen uitgezonderd) die niet op de traditionele wijze dubbelgestikt worden, vervaardigen wij op gezwikte maakwijze. Bij deze arbeidsintensieve en ambachtelijk veeleisende methode, wordt de schacht over de leest over de brandzool getrokken en gefixeert zodat er een eenheid ontstaat. Vervolgens worden tussen-en loopzool gemonteerd. 

De grote voordelen van deze constructie zijn de zeer goede vormvastheid, stabiliteit en lange levensduur (bij het juiste onderhoud). Bovendien kan de schoen als de loopzool versleten is bij een van onze erkende schoenmakers probleemloos verzoold worden. Veel klanten maken hier gebruik van, per slot zijn hun schoenen goed ingelopen en ‘kleven’ er waardevolle herineringen aan. Steeds weer worden er schoenen ter verzoling aangeboden die er al heel wat jaren op hebben zitten. Daarmee bloeit ons ‘ambachtshart’ natuurlijk vol trots op. Dat is kwaliteit.

Wij zijn vermoedelijk de enige producent wereldwijd die ook alle lage modellen wandelschoenen op deze wijze maakt. Nadeel van de gezwikte methode is dat door dit veeleisende en precieze handwerk de schoenen iets duurder zijn.


„Friedl“ weet alles op het gebied van schoeisel. Eigenlijk heet de Oostenrijker Johann Friedl maar zo noemt niemand bij HANWAG hem. Hij werkt sinds 2009 bij HANWAG als schoenontwerper.
 

 

Wat betekent het precies als een schoen geproduceerd wordt op gezwikte maakwijze?

JF: Wij schoenmakers duiden de maakwijze aan afhankelijk van hoe de schacht, ofwel het bovenwerk, en de zool aan elkaar bevestigd worden. Daar zijn in de loop van de tijd veel verschillende technieken voor ontwikkeld. Voor hoogwaardige trekking-en bergschoenen zijn er eigenlijk maar twee maakwijzen die voldoende solide zijn: het zwikken en het dubbelstikken. Bij het zwikken wordt de schacht eerst over een brandzool verwerkt en daarna onder hoge druk op de loopzool verlijmd. Deze maakwijze biedt het beste compromis tussen duurzaamheid en hoge functionaliteit enerzijds tegen een redelijke prijs anderzijds.

 

Wat zijn de voordelen en de nadelen van de gezwikte maakwijze?  

JF: Het zwikken is een traditionelen methode die relatief veel handwerk vereist. Maar de voordelen zijn overweldigend. Ten eerste: gezwikte schoenen – ook lage modellen – hebben een zeer lange levensduur. Ten tweede zijn zij vormvast en rekken praktisch niet uit. Ten derde kunnen ze verzoold worden wat de portemonnee èn het milieu ten goede komt. De nadelen zijn de wat hogere kosten en het wat hogere gewicht

 

 Zijn er nog andere maakwijzen? 

JF: Een hele reeks zelfs. Tegenwoordig maakt men vooral  ‘gestrobelte’ schoenen. Het strobelen gaat snel en is goedkoop. De brandzool wordt met een Strobelnaad ( genoemd naar de uitvinder) aan de schacht bevestigd waarna de loopzool aangeschuimd wordt. Hierdoor zijn de schoenen licht in gewicht maar niet erg solide. Ze zijn veel minder vormvast en bovendien niet te verzolen.  Voor Outdoor-schoeisel is deze methode daarom niet geschikt. Bij HANWAG produceren wij-met uitzondering van 3 kinderschoenen – geen ‘gestrobelte’schoenen.  

 

Wanneer kan men wel voor een gestrobelte schoen kiezen? 

JF: Als alledaagse schoen zijn ze wel OK, maar in de bergen of als het om een lange levensduur gaat, komen ze niet in aanmerking. 

 

En hoe zit het met dubbelgestikte schoenen?

JF: Dat is de superieure klasse. Zij hebben een nog langere levensduur maar zijn vanwege het arbeidsintensieve productieproces echter wel duurder. 

 

Kan men als niet-schoenmaker de verschillende maakwijzen van elkaar onderscheiden? 

JF: Dan kan ja als men de binnenzool uit de schoen haalt en naar binnen kijkt. De strobelnaad loopt  rondom en verbindt de schacht met de zool. Bij een gezwikte schoen ziet met alleen de brandzool en hooguit de stiksteken van het zwikken.  Een dubbelgestikte schoen herkent men aan de naden aan de buitenkant van de zool. 


Gezwikte maakwijze

Gestrobelte maakwijze

Dubbelgestikte maakwijze

Gezwikte maakwijze-zo herken je die: Binnenzool eruit halen en kijken ! Tussen de voering en de brandzool zit geen naad.


De strobelnaad is een rondlopende stiknaad tussen de schacht en de brandzool. Goed voor sportschoenen maar niet geschikt voor outdoor schoeisel.

Bij de dubbelgestikte schoenen zit de naad niet binnen maar buiten. Deze maakwijze is ambachtelijk zeer veeleisend en uiterst robuust.