article

Duurzaamheid

Onze verantwoordelijkheid

Het thema duurzaamheid ligt ons nauw aan het hart, niet alleen omdat de natuur en de bergen onze ‘speelplaats’ zijn maar ook omdat wij aan diegene denken die onze schoenen wellicht over 90 jaar ook nog zullen dragen. Daarom gaan we behoedzaam met producten om, proberen wegen te verkorten en gebruiken materialen die zo milieuvriendelijk mogelijk zijn.

Wat dat concreet betekent:

Wij streven altijd al naar DUURZAAMHEID. Sind 90 jaar vervaardigen wij kwalitatief zeer hoogstaand schoeisel met een lange levensduur en deze lange levensduur kan zelfs verlengd worden: Al onze modellen kunnen dankzij de ‘gezwikte’ maakwijze verzoold worden. Als u langer met uw schoenen doet, spaart dat middelen, beschermt het milieu en de portemonnee.

Wij kiezen onze MATERIALEN zeer zorgvuldig en werken zoveel mogelijk met lokaal geproduceerde en milieuvriendelijke producten. We vervaardigen ca. 20 modellen uit het gecertificeerde CO2 neutrale Terracare Zero leer, dat wij als eerste producent van berg-en wandelschoenen gebruikten. Dit leer betrekken wij van de leerlooierij Heinen, die Terracare Zero volgens de strengste milieutechnische en sociale eisen in Noordrijn-Westfalen produceert. Informatie daarover vind u onder www.terra-care.de.

Wij vervaardigen ook drie modellen met Bio-leer als bovenmateriaal: dat betekent dat de runderen afkomstig zijn van gecertificeerde Bio-boerderijen. Om geen verwarring te zaaien: Bio-leer is niet noodgedwongen ook Eco-leer. Het gaat om het fokken van de runderen. Een Bio-kiwi die per vliegtuig uit Nieuw-Zeeland ingevlogen wordt is ook niet direct ‘eco’ meer te noemen. 


We willen ook graag open zijn over de lijmstoffen die we gebruiken. Er bestaat op dit moment nog geen milieuvriendelijke, water oplosbare lijm die voldoet aan de eisen van berg-en wandelschoenen. Wij hebben weliswaar moderne zuiveringsinstallaties om het milieu niet te belasten. Beter zou het zijn om compleet milieuvriendelijke lijmproducten te vinden en we werken hier dan met onze partners ook hard aan.


 

Bio-leer

Bio-modellen van HANWAG

Wij vervaardigen 3 modellen met Bio-leer als bovenmateriaal. Als voering gebruiken we chroomvrij gelooid leer dat hyper-allergeen is. Een voetbed uit leer en kurk rondt het concept af. Voor ons is de herkomst van de huiden natuurlijk belangrijk: Wij betrekken al het Bio-leer van de leerlooierij Viviani uit Kroatië. Dit al meer dan 80 jaar bestaande familiebedrijf koopt de huiden van ca. 50 Kroatische EU-gecertificeerde bio-boeren. De runderen van deze bedrijven leven het hele jaar door in de wei en krijgen uitsluitend voedingsmiddelen zonder chemische supplementen. Van krachtvoer wordt compleet afgezien.

Traceren en duurzaamheid 

Wij hechten er veel waarde aan om de herkomst van de huiden te kunnen traceren. De basis voor het juist traceren biedt de HACCP, een door de wereldvoedings- (FAO) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) erkend concept ter bescherming van de consument en ter controle op levensmiddelen. Dit concept ontstond oorspronkelijk voor de NASA met het doel, astronauten te beschermen tegen onverwachte ziektes. Vandaag de dag is het een wereldwijd concept dat vooral sinds de opkomst van BSE belang gewonnen heeft. Met betrekking tot het fokken van runderen gaat het erom ieder dier vanaf de geboorte tot aan de uiteindelijke verwerking te volgen. Dat gebeurt met gele markeringsklippen in de oren van de runderen. Samen met onze partner Viviani pakken wij dit op en volgen zo ook verder wat er met de huiden gebeurt.

Opmerking: Het leer is weliswaar een Bio-product, maar de drie nieuwe schoenen zijn daarmee nog geen echte Eco-producten – nog niet! Veel bestanddelen die we nodig hebben bij het vervaardigen van hoogwaardige bergschoenen zijn er gewoon nog niet in het ‘groen’. Maar we zijn er van overtuigd dat we met de verwerking van huiden van Bio-runderen een stap in de goede en duurzame richting doen. Wij werken daarbij intensief aan de volgende stappen.

 

Om je pakket voor de kerst te ontvangen, bestel binnen: 2016-12-21T00:01:00 Verlengde Kerstmis Retour Periode tot 15 januari 2017 voor bestellingen geplaatst tussen 22* november – 31* december 2016 Verlengde Kerstmis Retour Periode* tot 31 januari 2018 voor bestellingen geplaatst tussen 23 november – 31 december 2017