Hanwag dubbelgestikt

De dubbelgestikte schoenen zijn niet nieuw- in tegendeel zelfs. Al meer dan 90 jaar maken wij robuuste leren schoenen op deze wijze.

Wij kunnen zeggen dat wij tot de weinige schoenproducenten horen die vandaag de dag deze traditionele en ambachtelijk hoogstaande maakwijze nog beheersen. 


Echt dubbelgestikt maakwijze:

Eerst stansen wij de brandzool (die men graag aanduidt als ‘hartstuk’ van de schoen, omdat hij later van buiten niet meer zichtbaar is) uit en bevestigen hem op de leest. Dan volgt de eerste naad, de zogenaamde insteeknaad: We stikken het bovenleer met de voering op de brandzool. Daarna klappen we het bovenleer en de voering naar buiten en snijden het teveel aan materiaal van brandzool en voering weg. Het teveel aan bovenleer blijft behouden en wordt met de tweede naad mee om gestikt. Deze tweede naad is nu aan de beurt. Deze wordt de dubbelnaad genoemd omdat zij het bovenleer met de tussenzool verbindt. Het bovenleer is zo door twee naden stevig aan het onderwerk van de schoen bevestigd. Klaar is de echte ‘dubbelgestikte’ schoen.Dit is de ‘echte’ variant, zoals we die bij Hanwag hanteren.

Een ‘echte’ dubbel gestikte schoen herkent men dus aan het zichtbare bovenleer op de rand van de zool. 

Bij de vervalste versie ziet men dat niet, omdat het zo te zeggen verdwenen is in de schoen. Veel producenten gebruiken echter de vervalste dubbelgestikte methode, die als volgt gaat: Na de eerste naad die identiek is aan de echte variant, wordt ook het teveel aan bovenleer weggesneden, waardoor het niet nog een tweede keer doorgestikt wordt. Overigens is er ook nog een derde, nog sterker vervalste variant: Schoeisel dat op het eerste gezicht dubbel gestikt lijkt te zijn maar dat bij nadere inspectie volledig verlijmd blijkt te zijn. Het gaat hier om kant-en-klaar zolen waar een dubbel sierstiksel op aan is gebracht dat verder nergens anders toe dient dan de illusie op te wekken dat de schoen dubbelgestikt is.

Uiteindelijk komt het echter niet aan op de optiek. Wat telt is de levensduur en de stabiliteit van de schoen en daar onderscheiden de schijnbaar zo gelijke maakwijzen zich duidelijk. Bij de vervalste ‘dubbelgestikten’ mist het stuk meegenaaide bovenleer als ‘stabilisator’- het onderwerk hangt aan de rand van het bovenwerk, een zeer zwak gedeelte. En hoewel de tussenzool wel aan de schacht verlijmd is, biedt een tweede naad toch absoluut meer houvast dan de beste lijm. Concreet betekent dit dat als de rand of de stiknaad scheurt, de schoen niet meer gerepareerd kan worden. Zoiets komt bij ons in geen geval in de schoenendoos. Onze dubbelgestikte schoenen zijn allemaal zonder uitzondering ‘echt’ dubbel gestikt…en zo zal het ook blijven.

Vroeger moest men als ‘prijs’ voor de lange levensduur van de echte dubbelgestikte schoenen een bepaalde-en niet altijd aangename- inlooptijd voor lief nemen. Tegenwoordig zorgen moderne opvulmaterialen, het soepele voeringsleer en ambachtelijke vaardigheid ervoor dat dubbelgestikte schoenen slechts een korte inlooptijd nodig hebben- soms zelfs geen!

Lees hier meer over de veschillende maakwijzen >>