Maakwijzen

Maakwijzen

Dubbelgestikt, gezwikt & Co

Er zijn veel manieren om schoenen te maken maar er zijn er maar twee om werkelijk robuust en sterk schoeisel te produceren: dubbelgestikt en gezwikt. Om deze reden hebben wij bij HANWAG voor deze maakwijzen gekozen. Daarmee zijn wij de enige Duitse producent van berg-en trekkingschoenen die alle schoenen zwikt of op de oude kunst van het dubbelstikken teruggrijpt. Daarmee houden wij een traditionele handwerkkunst in stand die nog maar door weinig schoenmakers beheersd wordt.

Gezwikte maakwijze-zo herken je die! Binnenzool eruit halen en kijken:

Gezwikte maakwijze

Gestrobelte maakwijze

Dubbelgestikte maakwijze

Tussen de voering en de brandzool zit geen naad.

De strobelnaad is een rondlopende stiknaad tussen de schacht en de brandzool. Goed voor sportschoenen maar niet geschikt voor outdoor schoeisel.

Bij de dubbelgestikte schoenen zit de naad niet binnen maar buiten. Deze maakwijze is ambachtelijk zeer veeleisend en uiterst robuust.


Gezwikte maakwijze

Alle HANWAG-schoenen (drie kinderschoenen uitgezonderd) die niet op de traditionele wijze dubbelgestikt worden, vervaardigen wij op gezwikte maakwijze. Bij deze arbeidsintensieve en ambachtelijk veeleisende methode, wordt de schacht over de leest over de brandzool getrokken en gefixeert zodat er een eenheid ontstaat. Vervolgens worden tussen-en loopzool gemonteerd. 

De grote voordelen van deze constructie zijn de zeer goede vormvastheid, stabiliteit en lange levensduur (bij het juiste onderhoud). Bovendien kan de schoen als de loopzool versleten is bij een van onze erkende schoenmakers probleemloos verzoold worden. Veel klanten maken hier gebruik van, per slot zijn hun schoenen goed ingelopen en ‘kleven’ er waardevolle herineringen aan. Steeds weer worden er schoenen ter verzoling aangeboden die er al heel wat jaren op hebben zitten. Daarmee bloeit ons ‘ambachtshart’ natuurlijk vol trots op. Dat is kwaliteit.

Wij zijn vermoedelijk de enige producent wereldwijd die ook alle lage modellen wandelschoenen op deze wijze maakt. Nadeel van de gezwikte methode is dat door dit veeleisende en precieze handwerk de schoenen iets duurder zijn.

Hier leest u het interview met schoenontwerper, Johann Friedl over deze maakwijze.

 

Gestrobelte maakwijze

Het ‘strobeln’ is een maakwijze die weliswaar veel goedkoper, maar verreweg veel minder solide is dan het zwikken. Bij deze methode wordt de brandzool met een Strobelnaad (genoemd naar de uitvinder) aan de schacht gestikt. Daarna wordt de loopzool aangeschuimd. 

Deze methode wordt vaak gebruikt bij sportschoenen omdat ze zeer flexibel moeten zijn. Voor solide wandel-trekking-of bergschoenen is deze methode echter niet geschikt. Hanwag vervaardigd dan ook geen enkele schoen op deze wijze. Gestrobelte schoenen herkent men (als men de binnenzool eruit haalt) aan de rondlopende strobelnaad tussen de brandzool en de schacht.

 

Echt dubbelgestikt

De dubbelgestikte schoenen zijn niet nieuw- in tegendeel zelfs. Al meer dan 90 jaar maken wij robuuste leren schoenen op deze wijze. Wij kunnen zeggen dat wij tot de weinige schoenproducenten horen die vandaag de dag deze traditionele en ambachtelijk hoogstaande maakwijze nog beheersen. 

Eerst stansen wij de brandzool (die men graag aanduidt als ‘hartstuk’ van de schoen, omdat hij later van buiten niet meer zichtbaar is) uit en bevestigen hem op de leest. Dan volgt de eerste naad, de zogenaamde insteeknaad: We stikken het bovenleer met de voering op de brandzool. Daarna klappen we het bovenleer en de voering naar buiten en snijden het teveel aan materiaal van brandzool en voering weg. Het teveel aan bovenleer blijft behouden en wordt met de tweede naad mee om gestikt. Deze tweede naad is nu aan de beurt. Deze wordt de dubbelnaad genoemd omdat zij het bovenleer met de tussenzool verbindt. Het bovenleer is zo door twee naden stevig aan het onderwerk van de schoen bevestigd. Klaar is de echte ‘dubbelgestikte’ schoen.


Dit is de ‘echte’ variant, zoals we die bij Hanwag hanteren. Veel producenten gebruiken echter de vervalste dubbelgestikte methode, die als volgt gaat: Na de eerste naad die identiek is aan de echte variant, wordt ook het teveel aan bovenleer weggesneden, waardoor het niet nog een tweede keer doorgestikt wordt.

Een ‘echte’ dubbel gestikte schoen herkent men dus aan het zichtbare bovenleer op de rand van de zool. Bij de vervalste versie ziet men dat niet, omdat het zo te zeggen verdwenen is in de schoen.

Overigens is er ook nog een derde, nog sterker vervalste variant: Schoeisel dat op het eerste gezicht dubbel gestikt lijkt te zijn maar dat bij nadere inspectie volledig verlijmd blijkt te zijn. Het gaat hier om kant-en-klaar zolen waar een dubbel sierstiksel op aan is gebracht dat verder nergens anders toe dient dan de illusie op te wekken dat de schoen dubbelgestikt is.

Uiteindelijk komt het echter niet aan op de optiek. Wat telt is de levensduur en de stabiliteit van de schoen en daar onderscheiden de schijnbaar zo gelijke maakwijzen zich duidelijk. Bij de vervalste ‘dubbelgestikten’ mist het stuk meegenaaide bovenleer als ‘stabilisator’- het onderwerk hangt aan de rand van het bovenwerk, een zeer zwak gedeelte. En hoewel de tussenzool wel aan de schacht verlijmd is, biedt een tweede naad toch absoluut meer houvast dan de beste lijm. Concreet betekent dit dat als de rand of de stiknaad scheurt, de schoen niet meer gerepareerd kan worden.

Zoiets komt bij ons in geen geval in de schoenendoos. Onze dubbelgestikte schoenen zijn allemaal zonder uitzondering ‘echt’ dubbel gestikt…en zo zal het ook blijven.

Vroeger moest men als ‘prijs’ voor de lange levensduur van de echte dubbelgestikte schoenen een bepaalde-en niet altijd aangename- inlooptijd voor lief nemen. Tegenwoordig zorgen moderne opvulmaterialen, het soepele voeringsleer en ambachtelijke vaardigheid ervoor dat dubbelgestikte schoenen slechts een korte inlooptijd nodig hebben- soms zelfs geen!