Vind je schoen

De meest voorkomende vraag die door de consument gesteld wordt is wel: 
„Welke schoen is de juiste voor mij?“

En vraag die moeilijk kort te beantwoorden is omdat er meerdere factoren meespelen.


Wat wil men doen?

Alpin

     Rock

     Trek

   Trek Light

   Trail & Travel

   Forest

   Air

Diverse producenten delen hun programma in de categorieën A, B, C en D in. Schoenen uit de categorie A zijn zeer soepel, buigzaam en licht en zijn daardoor geschikt op reizen, wandelpaden en in het dagelijkse leven. Schoenen uit de categorie B bieden een goede ondersteuning en hebben een zoolconstructie speciaal voor langere wandelingen en lichte trekking tochten. Schoenen uit de categorie C zijn beperkt stijgijzervast en zijn zeer geschikt voor lange tochten met veel bepakking in onherbergzaam terrein. De D-categorie staat voor 100 procent stijgijzervaste bergschoenen voor veeleisende gletsjer,- en hoog-of ijstouren.

Dit categoriesysteem is eenvoudig en daarom hanteren we het ook. Maar het zegt niet alles..want de indeling in de categorieën A tot en met D wordt vooral bepaald door de stijfheid van de schoen. Daarom delen wij onze collectie daarnaast ook nog in naar de inzetbereiken.

Deze extra indeling naar inzetbereik is zinvol omdat ook de leest, de materialen en de maakwijze de geschiktheid bepalen. Onze schoenen uit de categorie Rock bijvoorbeeld, hebben een smallere leest en een hele andere constructie dan een trekking schoen , hoewel beiden in de categorie C thuis horen. Ons model Approach is echter ‘slechts’ een lage schoen maar door de stevige zoolopbouw toch een B-schoen (met tendens naar C).

Ook het binnenwerk is heel verschillend. Onze modellen uit de categorie Rock zijn nauwsluitend voor een goede en precieze grip aan de rots. Je kunt ze vergelijken met een sportstoel in een raceauto. De comfortabel gevoerde Trek- of Trek Light-schoen is daarentegen vergelijkbaar met een comfortabele stoel. 

Met hoeveel bepakking loopt men?

Het is een belangrijk verschil of men drie weken met een 20 kilo zware rugzak door Nepal trekt of met 5 kilo een dag-rugzakje een dagwandeling maakt. Niet alleen de stijfheid van de zool maar ook de gehele opbouw van de schoen bepalen voor welk doeleinde de schoen het meest geschikt is. Voor lange tochten met zware bepakking zijn de stevige schoenen uit onze Trek-serie het meest geschikt. Voor een lichte wandeling met kleine rugzak is een schoen uit de Trek Light categorie voldoende. 

Wat voor weer verwacht men onderweg?
En kan men ’s nachts de schoenen compleet laten drogen?

Men kan de vraag ook zo formulieren: Schoenen met of zonder Gore-Tex® voering?

Gore-Tex® schoenen zijn niet alleen waterdicht en goed ademend, in de regel drogen ze ook sneller. Bij meerdaagse tochten, hoogalpiene-,gletsjer- en wintertoeren, bij regen en reizen in een nat klimaat en in modderachtige gebieden zijn zij absoluut de eerste keus. Vooral ook als de schoenen niet iedere nacht kunnen drogen. Ook als men maar af en toe in deze omstandigheden onderweg is moet men Gore-Tex® schoenen in overweging nemen.

Een leren voering heeft het voordeel dat het zich beter aan de voet aanpast. Veel alpinisten waarderen het comfort en het aangename voetklimaat van een leer gevoerde schoen. De voet zit nu eenmaal heerlijk in de schoen. Echter, volledig waterdicht zijn de vol-leren schoenen ook bij het beste onderhoud niet. U moet dus overwegend droog weer hebben of onderweg de mogelijkheid hebben om de schoenen ‘s nachts goed te laten drogen.

Om verwarring te voorkomen: De Gore-Tex® membraan heeft niets te maken met het bovenwerk. Er zijn zowel Gore-Tex® schoenen met een leren als ook met een Cordura® bovenwerk. De Gore-Tex® membraan wordt namelijk op de voeringstof gelamineerd. Meestal is dit een sneldrogende synthetische stof. Er bestaat echter ook de mogelijkheid om de Gore-Tex® membraan op een leren voering te laminieren (bijv. bij het model Arrow GL). Dit combineert de voordelen van beide systemen.