Onze Geschiedenis

MEER DAN 90 JAAR ALPINE ERVARING 

HANs WAGner werd in 1896 in Jetzendorf geboren. Hij richtte het bedrijf op en gaf het zijn naam. Daarvoor had hij, net als zijn vader en grootvader het schoenmakers vak geleerd. Ook zijn beide broers, Alfred und Lorenz Wagner, werden schoenmaker en net zoals Hans richtten zij hun eigen bedrijf op: Hochland und Lowa.

1919

Hans Wagner leert in München de edele kunst van het dubbelstikken. Deze maakwijze wordt tegenwoordig nog maar door weinig schoenmakers beheerst-maar bij HANWAG zorgvuldig onderhouden.

1921

Hans Wagner maakt zich zelfstandig en opent in Vierkirchen – waar HANWAG tot op heden nog steeds gevestigd is – zijn eerste werkplaats. Daar vervaardigt hij maatschoenen en voert reparaties uit. Om een inkomen te genereren, bezoekt hij de boerenbedrijven in de omgeving om in ruil voor eten als dagloner oud schoenwerk te repareren.

1922

Een handelaar uit de regio hoort van de kwaliteit van het schoeisel en neemt de distributie op zich. Het bedrijf loopt zo goed dat Wagner vier leerlingen ter werk stelt en zijn eerste huis bouwt.

1926

De vraag naar schoenen houdt aan. Wagner bouwt de werkplaats uit en neemt de eerste naaisters aan.

1936

Voor de Olympische winterspelen in Garmisch-Partenkirchen maakt Hans Wagner de eerste skischoen—uit leer. Rond deze tijd neemt hij ook zijn neef Josef Wagner aan. Deze leert het schoenmakersvak en zal later het bedrijf overnemen.

1945

Na de oorlog wordt de marketing langzaam aan belangrijker. Hans Wagner wil zijn bedrijf een goede naam geven en noemt het na enige overweging ‚Hawa’.

1952

Josef Wagner moet – omdat er al een textielfabrikant blijkt te zijn met dezelfde naam - de naam veranderen en doet dat gemakshalve in: ‘HANWAG’.

1956

HANWAG exposeert voor het eerst op de sportbeurs in Wiesbaden. Uit deze beurs ontstaat later de ISPO. Josef Wagner leert daar Klaus Obermeyer kennen, die als emigrant in Amerika in de ski-business werkt. In de daarop volgende jaren is HANWAG exclusief leverancier van skischoenen voor Obermeyer. Tig-duizenden paren worden onder de merknaam ‘Garmisch’ naar Noord-Amerika geëxporteerd.

1970

Met de ‘Haute Route’ brengt HANWAG de eerste speciale Ski-tourschoen op de markt.

1980

Met de vakkundige adviezen van Sepp Gschwendtner, een legende in de Duitse sportkletter-wereld, maakt HANWAG als een van de eerste producenten een speciale sportkletter-schoen. In de tachtiger jaren begint de grote trend „Outdoor“. Of het nu wandelen, trekking, backpacken of bergbeklimmen is, dichtbij of ver weg, het trekt de mensen naar buiten. HANWAG concentreert zich vol op deze markt en stopt met het vervaardigen van skischoenen.

1987

HANWAG brengt de eerste speciale schoen voor het paragliden op de markt, opnieuw met ondersteuning van de actieve ‘Gswendtner-Sepp’. Tot op heden is HANWAG in dit segment wereldwijd marktleider.

1996

HANWAG introduceert de ‘Alaska GTX’, een trekkingschoen uit leer met een GORE-TEX® voering. Vandaag de dag is deze schoen nog steeds een bestseller en wordt bijna onveranderd geproduceerd. Begin 2014 wint de Alaska het plakaat ‘trekkingklassieker ‘ van het Duitse tijdschrift ‘OUTDOOR”

2004

Sepp Wagner verkoopt – er zijn geen opvolgers binnen de familie- zijn bedrijf aan de Zweedse Fenix Outdoor AB (o.a. eigenaar van de merken Fjällräven, Primus, Brunton en Tierra). Het koopcontract bevat een clausule waarin beschreven wordt dat de standplaats in Vierkirchen moet blijven en alle arbeidsplaatsen behouden moeten worden.

2006

Fenix Outdoor bouwt nieuw in Vierkirchen: Opslag, administratie en productie. Tot op heden worden alle alpiene-schoenen evenals de ambachtelijk veeleisende schoenen in Vierkirchen geproduceerd. HANWAG runt met partners verdere exclusieve werkplaatsen in Kroatië, Hongarije en Roemenië, die dezelfde hoge kwaliteit leveren als in Vierkirchen.

2009

Sinds 2009 voorziet HANWAG alle haar speciale winterschoenen van de innovatieve en zelf ontwikkelde IceGrip zool. Fijn gemalen glassplinters worden in de gummi-zool verwerkt en bieden zo zeven keer meer grip op ijs en gladde oppervlaktes als de traditionele gummi-samenstellingen.

2011

HANWAG viert het 90 ste bedrijfsjubileum met het slogan: „90 Years of Alpine Experience“. Als dank aan haar klanten – „de Bergbeklimmer“ – biedt zij de Duitse Alpenvereniging een nieuwe bivakhut aan die op de Jubiläumsgrat (tussen Zugspitze en Alpspitze) geplaatst wordt.

2011

Als eerste Duitse producent van trekkinschoenen biedt HANWAG met Real Custom Made individueel geschoeide maatschoenen aan. Met de modernste scan-techniek wordt voor iedere voet een individuele leest gemaakt, waarop de schoen op maat gemaakt wordt. Onze maatschoenen worden uitsluitend door experts in Duitsland vevaardigd en onderstrepen onze rol als pasvorm specialist.

2012

Als eerste producent van berg-en trekking schoenen verwerkt Hanwag Bio-leer als bovenmateriaal. Voor de voering van de drie nieuw ingevoerde Bio-modellen wordt plantaardig gelooid keer gebruikt. Het is chroomvrij en daarmee antiallergeen.

2013

Om mensen met Hallux Valgus pijnvrij wandelen mogelijk te maken, brengt HANWAG in 2013 het eerste model met de speciaal ontwikkelde Bunion-Leest op de markt. Intussen biedt HANWAG drie Hallux-modellen aan – meerdere staan gepland.

2013

HANWAG wereldwijd: Samen met zusteronderneming Fjällräven opent HANWAG in New Yorkse staddeel Soho een Epic-Store – kort daanrna volgt de opening van een Epicc-Store in Amsterdam.