Merksuggesties

  Categoriesuggesties

   Zoeksuggesties

    Producten

    Robuust, duurzaam en verzoolbaar

    Met maakwijze bedoelen wij hoe de schacht en de zool van een schoen met elkaar verbonden worden. In de loop van de tijd zijn er diverse technieken ontwikkeld om schoenen te vervaardigen, er zijn er echter maar twee die echt robuust en duurzaam schoeisel garanderen: de dubbelgestikte en de gezwikte techniek. Daarom passen wij bij Hanwag uitsluitend deze technieken toe.

    Daarmee zijn wij de enige Duitse producent van berg-en wandelschoenen die alle schoenen of ‘zwikt‘ of de oude kunst van het dubbelstikken toepast. Daarmee houden wij een traditioneel ambacht in stand dat nog maar door weinig schoenmakers beheerst wordt. Dankzij deze gezwikte en dubbelgestikte constructies zijn al onze modellen verzoolbaar. Het verzolen van perfect ingelopen schoenen die er al heel wat jaren en kilometers op hebben zitten, doet ons schoenmakershart altijd sneller kloppen.


    Echt dubbelgestikt


    Wij maken al meer dan 90 jaar robuuste leren schoenen op echt dubbel gestikte wijze.

    We zijn er trots op dat wij een van de weinige schoenmakers zijn die deze traditionele en ambachtelijk veeleisende techniek nog beheersen. Eerst stansen wij de brandzool ( ook wel de fundering of het hart van de schoen genoemd omdat hij later van buiten niet meer zichtbaar is) uit en leggen hem op de leest. Dan volgt de eerste naad, de zogenaamde insteeknaad: we stikken het bovenleer met de voering aan de rand van de brandzool. Dan leggen we het bovenleer en de voering in een rechte hoek naar buiten. Bij enkele modellen wordt er een extra verstevigende bies op de tussenzool aangebracht. Nu verwijderen we met scherp gereedschap het teveel aan materiaal van de hiel-en teenkap en de voering. Het teveel aan bovenleer blijft behouden en wordt met de tweede naad mee gestikt. Deze tweede naad, de dubbele naad, verbindt het bovenleer met de tussenzool. Het bovenleer is nu door twee naden heel stevig met het onderwerk verbonden. Klaar is de echt dubbeklgestikte schoen!


    Dit is de ‘echte’ traditionele techniek zoals we die, zonder uitzondering, op al onze modellen toepassen. Veel producenten vervaardigen echter ‘onecht’ dubbelgestikt schoeisel. Hoe dat in zijn werk gaat, kun je hieronder lezen. Maar ook bij deze traditionele maakwijze is de tijd niet stil blijven staan. Vroeger moest men als prijs voor de lange levensduur van de echt dubbelgestikte schoenen een bepaalde – niet altijd aangename – inlooptijd in acht nemen. Tegenwoordig zorgen moderne polstermaterialen, soepel voeringleer en ambachtelijke expertise ervoor dat dubbelgestikte schoenen slechts een korte – of zelfs geen – inlooptijd nodig hebben.    Gezwikte maakwijze


    Bij Hanwag vervaardigen wij alle modellen op dubbelgestikte of op gezwikte maakwijze.


    De gezwikte maakwijze is een ambachtelijk veeleisende en arbeidsintensieve methode waarbij de schacht van de schoen eerst over de leest naar beneden en vervolgens over de brandzool getrokken wordt zodat zij een eenheid vormen. Schacht en brandzool worden onder hoge druk verlijmd en daarna worden de tussen-en loopzool bevestigd. Deze methode staat garant voor stabiel en robuust schoenwerk met een lange levensduur. Het grote voordeel van gezwikte schoenen is hun vormvastheid en – bij goed onderhoud – lange levensduur.

    Wij zijn wereldwijd vermoedelijk de enige schoenproducent die ook lage schoenen op gezwikte wijze vervaardigd. Het enige nadeel van deze methode is dat het arbeidsintensieve proces de schoen iets duurder maakt. Maar als de loopzool versleten is, kan de schoen probleemloos verzoold worden door een van onze erkende schoenmakers. Onze klanten zijn daar erg blij mee want per slot zijn je schoenen vaak perfect ingelopen, kleven er mooie herinneringen aan en wil je er liever geen afstand van doen. Dat wij schoenen kunnen verzolen die er al heel wat jaren en vele kilometers op hebben zitten, doet ons schoenmakershart sneller kloppen.
    INSIDE INFORMATIE: Waarom ‘echt dubbelgestikt’?

    Veel producenten vervaardigen ‘onecht’ dubbelgestikt schoeisel. De optiek van de dubbele naad simuleert een hoge kwaliteit maar heeft daar helaas niets mee te maken.

    Hoe gaat het ‘onechte’ dubbelstikken in zijn werk? Na de eerste naad die identiek is aan de echte variant, wordt niet alleen het teveel aan materiaal van de hiel-en teenkap en de voering weggesneden maar ook dat van het bovenleer. Dat betekent dat het bovenleer geen tweede keer op de zool gestikt wordt. Een echt dubbelgestikte schoen herken je dus aan het zichtbare bovenleer aan de rand van de zool. Bij het onechte dubbelgestikte schoeisel zie je dat niet omdat het bovenleer verdwijnt in de schoen.

    Overigens is er ook nog een derde vervalste variant : schoeisel dat op het eerste gezicht dubbelgestikt lijkt te zijn maar dat bij nadere inspectie volledig verlijmd blijkt te zijn.

    Het gaat hier om kant-en-klaar zolen waar een dubbel sierstiksel op aan is gebracht dat nergens anders toe dient dan de illusie te wekken dat de schoen dubbelgestikt is. Uiteindelijk komt het natuurlijk niet op de optiek aan. Wat telt, is de lange levensduur en de stabiliteit van de schoen en daar onderscheiden de schijnbaar gelijke maakwijzen zich wezenlijk in.

    De vervalste dubbelgestikte schoenen missen de stabiliserende werking van het doorgestikte bovenleer. Weliswaar is de tussenzool met de schacht verlijmd maar een stiknaad is veel sterker dan de beste lijm. Concreet betekent dat ook dat als de naad scheurt de schoen niet meer gerepareerd kan worden.

    Bij ons komt zo’n schoen in geen geval in de schoenendoos. Onze dubbelgestikte schoenen zijn zonder uitzondering allemaal ‘echt’ en zo zal het ook blijven.
    INSIDE INFORMATIE: wat is een gestrobelte constructie?

    Het ‘strobelen’ is een maakwijze die weliswaar goedkoper, maar veel minder solide is dan het ‘zwikken’. Bij deze methode wordt een lichte brandzool met een Strobelnaad ( genoemd naar de uitvinder) aan de schacht genaaid, waarna de loopzool aangeschuimd wordt. Deze methode wordt vaak gebruikt bij sportschoenen omdat ze zeer flexibel moeten zijn. Voor solide berg-en wandelschoenen is deze methode echter niet geschikt. Hanwag vervaardigd dan ook geen enkele schoen op deze wijze. Gestrobelte schoenen herken je als je de binnenzool eruit haalt; je ziet dan de van de schacht tot aan de brandzool lopende strobelnaad.

    De maakwijze waarop schoenen geproduceerd worden, herken je eenvoudig aan de naad als je de binnenzool eruit haalt.

    ECHT DUBBELGESTIKT

    Bij dubbelgestikte schoenen loopt de naad niet aan de binnen- maar aan de buitenkant.

    GEZWIKTE MAAKWIJZE

    Tussen de voering en de brandzool is geen naad.

    STROBELNAAD MAAKWIJZE

    De strobelnaad is een rondom lopende kettelnaad tussen de schacht en de brandzool.
    Abonneren op nieuwsbrief.

    Bijna klaar. U hoeft alleen nog maar op de bevestigingslink in de E-mail te klikken!
    Abonneren op nieuwsbrief.

    Geef alstublieft een geldig E-mailadres aan.